İşte yeni fiyatlar... Hükümetin sigaraya yaptığı vergi zamlarının ardından henüz sigara firmaları zamlı fiyat açıklamadı, ancak bakkallar ve tekel bayileri zamlı fiyatları kendileri şimdiden belirledi. Bazı bayiler eski fiyattan satmamak için 'sigara kalmadı' diyerek
satış yapmıyor.
Hükümet yılın
son günü tütün mamullerinde vergi oranını yüzde 58'den yüzde 63'e çıkarmış, asgari maktu vergi tutarını da 0,1325 lira olarak belirlemişti.
Hükümetin vergi zamlarının ardından sigara üreticilerinin de zam yapmasını bekleyen bayiler ve bakkallar, üreticilerden önce davrandı. Şu anda birçok bakkalda yasal olmamasına rağmen sigaralar zamlı olarak satılıyor. Bazıları ise müşterileri sigara kalmadı diyerek evine eli boş gönderiyor.
ZAMLI TARİFEBayilerin kendileri belirledikleri fiyatlara göre daha önce 5.5 liraya satılan kısa Marlboro 6.5 lira oldu. Uzun Marlboro ve Parlıament ise 6.75
liradan 7.5 liraya çıktı.
Kısa Winston ve Murattı 4.3 liradan 4.8 liraya yükselirken, LM 4 liradan 4.5 liraya, kısa Camel 5 liradan 5.5 liraya, Monte Carlo da 3.5 liradan 4 liraya çıktı.
Tekel 2001'in fiyatı 3.6 liradan 4.1 liraya, Tekel 2000 de 4.75 liradan 5.25 liraya yükseldi.
_______________
Sigara alamayan esnaf eyleme hazırlanıyorYeni yıl öncesi sigara zam yapılacağı söylentileri nedeniyle yaklaşık 10 gündür bayilere sigara verilmiyor. ANKARA(ANKA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Yeni yıl öncesi sigara zam yapılacağı söylentileri nedeniyle yaklaşık 10 gündür bayilere sigara verilmediğini belirterek, TESK olarak eylem hazırlığı içerisinde olduklarını açıkladı.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, sigaraya zam söylentileri ile birlikte önce bakkallara ve bayilere sigara verilmesinin yavaşlatıldığını ifade ederek, son 5-6 gündür ise bakkallara ve bayilere hiç sigara verilmediğini vurguladı.
Palandöken, “Bayiler bu günlerde sadece sigara, süt, yoğurt ve ekmek satışı yaparak para kazanabiliyorlardı. Ancak, bu haksız uygulama ile sigara satışı yapılamadığı gibi vatandaş ile bayiler karşı karşıya getiriliyor. Devlet kontrol mekanizmasını acilen işletmeli. Bu konuda esnafın uğradığı zararını kim ödeyecek” dedi.
Tütün Üst Kurulu’nun bu konuda inceleme başlatmasını isteyen Palandöken, aksi halde TESK olarak Birlik ve Federasyonlarla işbirliği içerisinde bu konuda eylem kararı alacaklarını bildirdi.
Birilerinin “vatandaşın sırtından haksız kazanç peşinde koşarken, esnafın bir karton sigara alabilecek gücünün bile kalmadığını” kaydeden Palandöken, konuya acilen çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. (ANKA)