Mevcut işaretlerin Türk kültürüne aykırı olduğunu düşünen Türk Dil Kurumu, işitme engelliler için yeni bir işaret dili geliştirmek üzere çalışmalara hız verdi.
Türk Dil Kurumu (TDK), 3 yıllık çalışmayla Türk kültürü ve geleneklerine uygun, herkesin ortak kullanacağı 'Türk İşaret Dili' sistemi oluşturacak. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkiye'de 3 milyon işitme engellinin yaşadığını, bu kişilerin kendilerine göre bir işaret diliyle iletişim kurduğunu söyledi.
ÇALIŞMA 3 YIL SÜRECEK
Mevcut işaret dilinde bölgeler arası farklılık gözlendiğini ifade eden Akalın, 3 yıl sürecek çalışmaya ilişkin bilgi verirken sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bir proje hazırlandı. Çalışmalara başladık. Yazı dili nasıl bir temel ve esasta kuruluyorsa, işaret dilinin aynı temelde kullanılmasını sağlayacak bir sistem hazırlanacak.''
29 HARFE AYRI İŞARET
İşaret dili kullananların çoğunluğunun benimseyeceği bir sözlük ve dil bilgisi hazırlanacağını vurgulayan Akalın, ''Mevcut işaret dilindeki bazı gösterimler Türk kültür ve anlayışına uymuyor. Bazı engelliler, 'öğretmen'i azarlama işareti ile anlatıyor. Alfabeyi oluşturacağız. A ya da C harfini sağ elle mi, sol elle mi göstereceğiz? 29 harfi nasıl göstereceğimizi belirleyeceğiz. Türk İşaret Dili, standart hale getirilecek ve bölgeler arası farklılıklar ortadan kaldırılacak” diye konuştu.